Kupovina auto sedišta je jedna od najvažnijih kupovina za Vaše dete. Po zakonu o bezbednosti u saobraćaju sva deca niža od 135 cm moraju biti vezana u sedištu u toku vožnje. Razne studije o bezbednosti u saobraćaju pokazuju da se upotrebom auto sedišta smanjuje smrtnost dece pri udarima za 50%. Korišćenje sedišta je obavezno na svim relacijama, bez obzira na dužinu putovanja. Na auto sedište za decu ne smemo gledati samo kao na neku zakonom propisanu obavezu, jer je njegova uloga da pruži bezbednost.

Pri kupovini sedišta najvažnije je znati kojoj grupi sedišta pripada Vaše dete, jer zavisno od uzrasta treba izabrati odgovarajuće sedište. Na osnovu toga sedišta su podeljena u 5 grupa. Izmerite svoje dete i na osnovu težine odredite koja grupa sedišta je potrebna.

GRUPA 0

Auto sedišta iz ove grupe namenjena su bebama do 10kg, što su bebe uzrasta do 9 meseci. Preporučuje se prevremeno rođenim bebama, bebama koje ne mogu da leže u regularnim sedištima, kao i za duža putovanja.

GRUPA 0+

U grupu 0+ spadaju sedišta za bebe do 13kg, tj. uzrasta do 18 meseci. Ova sedišta se postavljaju u smeru suprotnom smeru vožnje i u njima beba leži u fetus položaju. Ovo je najbezbedniji položaj za dete u toku vožnje. Ova sedišta imaju ručku za nošenje pa je lako bebu uneti i izneti iz kola. Ovakva sedišta su često u okviru sistema kolica 3 u 1 . Sedište koje se postavlja u smeru suprotnom smeru vožnje ne sme da se stavlja na prednje sedište ukoliko je aktivan airbag. Kada dete dostigne maksimalnu težinu za ovo sedište i kada je razmak od temena do ivice sedišta 2cm, vreme je za prelazak u sedište iz sledeće grupe.

GRUPA 1

U grupu 1 spadaju sedišta za decu od 9 do 18 kg , tj. uzrast od 9 do 4 godine. Ova sedišta su teža i montiraju se pomoću pojasa automobila ili isofix sistema. Ona se postavljaju u smeru vožnje. Imaju kaiševe sa 3 ili 5 tačaka sigurnosti.

GRUPA 2

Ova sedišta su namenjena deci od 15 do 25 kg , tj. uzrast 3 do 7 godina. Postavljaju se u smetu kretanja i dete je vezano ili pojasom automobila ili kaiševima.

GRUPA 3

Ovo su sedišta poznatija kao buster sedišta. Koriste ih deca od 22 do 36kg, odnosno uzrasta od 6 do 12 godina. Ovo sedište podiže dete tako da pojas ide preko ključne kosti i grudi, a donji deo ide preko kukova. Bez bustera pojas automobila ne bi ispravno zaštitio dete. Na tržištu postoje modeli sedišta koji pripadaju više grupa, pa jedno sedište može da se prilagođava i koristi čak 11 godina.

Pogledajte našu ponudu auto sedišta za bebe i decu svih kategorija i uzrasta po najpovoljnijim cenama.