Kada stigne leto i nesnosne vrućine ništa nije bolje od dvorišnih bazena – pri ruci su vam, rashlade vas za čas i nikad vas neće izneveriti.

Kupovina, sklapanje i održavanje dvorišnih bazena nije velika nauka. Ipak, da bi vam duže trajali i da bi uživanje bilo potpuno treba voditi računa i održavati kvalitet vode. Zato ćemo u tekstu pokušati da vam predstavimo ono najbitnije što vam treba za jedan dvorišni bazen.

Pre nego što se odlučite za kupovinu prvo proverite dimenzije površine gde hoćete da postavite bazen. Jako je bitno da to bude ravna površina, može da bude beton, a može i zemlja, s tim da prethodno uklonite sve potencijalne opasnosti – kamenčiće, grančice, korenje… Ako je površina neravna ili na kosini, poravnajte je.

Kada ste obavili sve potrebne pripreme, izaberite dimenzije bazena i kupite ga – bazeni, posebno oni manjih dimenzija su vrlo povoljni i svako ih može priuštiti. Svaki bazen sadrži uputstvo za sklapanje i sklapa se u roku od sat vremena. Potom ga napunite, sačekate da sunce zagreje vodu i uživanje može da počne.

U pogledu održavanja čistoće vode u bazenu, osnovni zadatak je odstranjivanje mehaničke nečistoće i kontinuirano dodavanje hemikalija, a za to se koriste pumpe i filteri. Za veće bazene koriste se filteri sa peščanim punjenjem, a za manje sa papirnim uloškom. Oni odstranjuju nečistoću sa površine vode. Za odstranjivanje nečistoće sa dna bazena, koristi se četka ili podvodni usisivač.

Hemijska ravnoteža vode održava se pomoću različitih sredstava. Potrebno je održavati pH vrednost vode u bazenu na nivou 7,2-7,6, a u tu svrhu koriste se sredstva pH+ i pH-. Hlor granulate i tablete su najpogodnija sredstva za podešavanje sadržaja hlora, koji štiti vodu u bazenima od razmnožavanja bakterija, algi i gljivica. Granulati se brzo rastvaraju u vodi i odmah deluju, dok se tablete koriste se za kontinuirano doziranje hlora.

Pored nabrojanih preparata, ne treba zaboraviti ni sredstva za flokulaciju, koja odstranjuju zamućenost vode, kao i sredstva za uništavanje algi (Algastop i Algastop Super). Takođe, postoje i kombinovana sredstva za tretman vode, kao što je Aquamulti, koji sadrži sredstvo za hlorisanje, sredstvo protiv algi i flokulant.

Ukoliko sva ova sredstva budete pravilno kombinovali i koristili, što nije težak zadatak, dvorišni bazeni mogu da vam traju i po 10 i više godina. Naravno, zbog samog bazena ne treba da zaboravite da obezbedite dobre podloge i pokrivače.

Za bilo kakva pitanja i pomoć pri izboru bazena i dodatne opreme možete posetiti sajt www.takolako.com , pisati nam na mejl prodaja@takolako.com ili pozvati na telefon 011 635 8440.